Medovnik

Medovnik

středně obtížná náročnost | kategorie dorty | sladké | Pečení

Ingredience

675 g hladka mouka
225 g cukr (krupice, krystal)
2 ks vejce
75 g hera
3 lžíce medu
7,5 lžíce mleka
1,5 lžíce jedle sody
1 ks salko
1 ks maslo (i Zlata Hana)
2 ks zakysana smetana
trochu cukr moucka
1 hrníček / hrníčky vlasske orechy (posekat)
hrníček / hrníčky uvarene kavy

Postup přípravy

Než začneš, vyndej si z lednice máslo nebo Zlatou hanou a dej se Salkem na stejné místo, aby měli stejnou teplotu a nesrazil se krém!

Všechny ingredience na těsto (cukr, vejce, Hera, med, mleko, soda) mimo mouky, se dají do hrnce (ne moc malý – min. na 3 litry), postaví se na sporák a na ohni za stálého míchání zahřívat, až se to začne vařit a hmota zhnědne a zkaramelizuje (pozor nepřehnat! aby se to nepřipálilo!). Bude to pěnit a budou se tvořit bublinky ale není třeba se toho bát. Pak se do toho nasype větší část hl. mouky a opatrně přimícháváme – po chvíli to půjde hodně ztuha, takže opatrně a pozor ať se neopaříš. Na pomoučený vál je možné si hmotu vykydnout a zapracovat zbylou mouku do těsta rukama. Opatrně, bude to horké!


Těsto rozdělíš na 6–7 stejných dílů a pomocí válečku vyválíš placky (tenké asi 3 mm). Kdyby se to lepilo, přidej mouku a hlavně moučni vál i desku.
Kdyby Ti jednotlivé díly před rozválením ztuhly – nahřej si (cca několi sekund) v mikrovlnce.
Připrav si aspoň 2–3 plechy a vylož pečícím papírem. Každou rozválenou placku přenes na plech, propíchej vidličkou (aby se nedělali velké bubliny) a šupni do vyhřáté trouby na 170°C. Peče se to chvilku, asi tak 3–4 minut!!!!! HLÍDEJ!!!


Po upečení každé placky je třeba z ní hned za tepla vykrojit požadovaný tvar. V případě kulatého dortu přiklop na placku talíř a objeď rádýlkem, nožem…mně se osvědčil kulatý nůž na pizzu).
Odřezky, které zbydou nevyhazuj, budou potřeba!!!
Až placky zchládnou, uvařím si silnou kávu a jemně potřu každou placku kávou, aby zvláčněla a změkla. Než se káva vstřebá připrav si náplně.


Příprava náplní:
1. Ušlehej máslo / Zlatou Hanou a až ho vyšleháš přidávej pomalu Salko.
2. zakysaná smetana + cukr moučka v poměru 1:1 (pro mě jen zakysaná smetana)
Vezmi první placku a namaž náplní 1 (pokud máš ráda ořechy, posyp lehce nasekanými ořechy), přiklop další plackou a namaž náplní 2, přiklop 3 plackou a namaž náplní 1 (+posekané ořechy), přiklop plackou a namaž náplň 2…náplně se střídají a až se přiklopí poslední placka (jako horní vybírám tu nejpovedenější placku), tak ta se lehce namaže krémem /náplní 1/, a namažou se s ní i boky vzniklého dortu.

Potom se vezmou ty odřezky, které nám zbyly po vykrajování a buď se rozdrtí (dát do mikrotenového sáčku a přejede se válečkem), nebo nastouhají nebo já to dělám mixérem co mám na sekání. Zkrátka z toho musí být drť. Touto „Posýpkou“ celý dort posyp (drť dávám do jemného velkého cedníku a tím to sypu) a taky strany s ní přihrň (boky dělám pomocí stěrky nebo širokého nože) Nakonec se na povrch můžou nasypat nasekané ořechy. A je to!

Hodnocení receptu 2,96 (hodnoceno 336x)
Ohodnoťte tento recept

(více hvězdiček - výšší číslo znamená lepší hodnocení)

Autor receptu: pexeso - počet receptů: 1

Vytisknout recept